Aug 26, 2021

Guide: Pleje og vedligeholdelse af ure

Guide: Pleje og vedligeholdelse af ure

Hvordan skal du rengøre dit ur?

Ligesom dine smykker kræver regelmæssig pleje, bør du også rengøre dit ur en gang imellem, da der ophober sig mange bakterier omkring uret. Det er vigtigt også at tilpasse plejen efter, hvilket type materiale uret er lavet af.

 

Rengøringen kan du nemt klare med en mikrofiberklud eller andet blødt bomuldsstof, der ikke ridser uret. Du bør til tider også benytte dig af en vatpind for at nå grundigt rundt om uret, fx for at nå ind mellem skive og rem eller mellem leddene i remmen, hvis dit ur har lænke.

Selve urskiven skal rengøres med en blød lille børste og lidt vand.

 

Vedligeholdelse

Quartz ure

Quartz ure kræver ikke nær den samme grad af vedligeholdelse og omtanke som mekaniske ure. Quartz ure skal selvfølgelig opbevares forsvarligt, så de ikke risikerer at gå i stykker, men dette er generelt for alle sine ejendele.

 

Det eneste man bør bekymre sig om ved vedligeholdelsen af et quartz ur er, om der er strøm på batteriet. Det anbefales at udskifte sit batteri en gang hvert tredje år. Dette er en relativ nem procedure, men det kræver en vis viden om uret og hvilken type batteri uret bruger. Der findes mange typer af urbatterier på markedet, og isættes det forkerte batteri, kan det let give problemer.

 

Er du i tvivl om, hvilket batteri dit ur skal bruge, og hvordan man skifter det, anbefales det at gå til din urforhandler for at få udskiftet batteriet.

 

Mekaniske ure

Mekaniske ure kræver væsentligt mere vedligeholdelse og pleje end quartz ure, men holder derimod også meget længere, hvis man passer godt på det. Urværket i mekaniske ure skal ligesom andet mekanik smøres med olie, og oliens levetid er indikatoren for, hvornår man bør sende sit mekaniske ur til servicetjek. Olien sørger for, at der ikke opstår mekanisk slid på uret, og det anbefales at komme til servicetjek med uret en gang hver 3.-5. år.

I forbindelse med datovisningen på mekaniske ure, er det vigtigt ikke at stille på datoen mens uret er i gang eller tæt på et datoskift. Her kan man risikere at ødelægge datovisningens mekanik. Man bør derfor ikke stille på datoen, når urets visere står mellem kl. 21.00 og kl. 03.00 om morgenen.

 

Uanset hvilken type ur der er tale om, bør urkassen kun åbnes af personer, der er øvede i at arbejde med ure. Ure kan være dyre og meget kan gå galt i forbindelse med åbningen af et ur, bl.a. kan en utrænet person komme til at lave ridser eller efterlade uret utæt, når det lukkes igen.

 

OBS: Det anbefales at ure tages af om natten, da det forlænger urets og remmens levetid. Desuden er det god hygiejne.

 

Læderrem

Læder er naturmateriale, og derfor reagerer det på dets omgivelser. Alt efter hvor beskidt uret er, er der forskellige metoder til at rense uret.

Læderet vil have godt af at få lov at ‘ånde’, det vil sige ligge ved et åbent vindue eller et sted med luft, dog uden direkte sollys.

Trænger remmen til en større rens bør du være forsigtig med urskiven, og fjern gerne remmen fra uret, hvis det er muligt. Brug en blød let fugtet klud til at tørre remmen over med.

Ved dårlig lugt fra læderremmen, hvis det har suget fugt, kan du lægge remmen i en lukket pose med bagepulver og lad den trække et døgns tid. Så vil fugten blive suget ud.

Et godt tip, for at forlænge læderremmens levetid, er at smøre læderet med læderpleje for at undgå udtørring og krakelering. OBS: Brug aldrig læderpleje lavet til møbler, da dette ikke er lavet til at være i tæt kontakt med huden. Henvend dig i en af Vibholms butikker, så finder vi det rigtige produkt til dit ur.

Vibholm guld og sølv arne jacobsen

 

Lænke

Er din urskive vandtæt, gør det rengøringen meget nemmere, men tåler urskiven ikke vand, skal denne afmonteres for at sikre den mest optimale rengøring af uret. Du kan få hjælp i en af Vibholms butikker til at afmontere eller få de rette værktøjer til selv at afmontere urskiven.

Når rem og urskive er adskilte, lægger du remmen i en skål med lunkent vand blandet med mild sæbe. Lad den ligge lidt, før du tager den op og renser den med en blød børste. Lænken tørres af med en blød klud.

 

Stof- eller natorem

Ved denne type af rem skal du blot afmontere remmen fra urskiven, og dernæst vaske remmen i vand med mild sæbe eller i vaskemaskinen ved laveste vasketemperatur.