Jun 21, 2021

Guide til ædelmetaller og andre metaller

Guide til ædelmetaller og andre metaller

ÆDELMETALLER OG ANDRE METALLER

Velkommen til Vibholms guide til ædelmetaller og andre metaller. I denne guide vil du få mere indsigt i mange af de ædelmetaller og andre metaller, der indgår i de smykker og ure, som vi forhandler hos Vibholm, heriblandt oprindelse, anvendelse og eventuel symbolik.

I Danmark er det et lovkrav at guld- og sølvsmykker stemples med lødighedsstempel, der fortæller mængden af ædelmetal i smykket. Stemplet skal desuden indeholde producentnavn eller -initialer. 

 

SØLV


Sølv er et formbart og relativt blødt metal, der er meget populært til produktion af smykker. Sølv har i lang tid været brugt som et ædelmetal, og smykker og sølvtøj fremstilles traditionelt af det, der kaldes sterlingsølv. Sterlingsølv er en legering, der består af 92,5% rent sølv og 7,5% andre metaller – typisk kobber. Denne legering er hårdere end rent sølv, hvilket gør den mere robust og egnet til smykker. Desuden er det meget populært at sølvsmykker bliver overfladebehandlet.

De vigtigste kilder til sølv er malme af kobber, bly, zink og nikkel. Sølv udvindes i stor stil fra miner, og nogle af de største sølvproducerende miner ligger i Sydamerika, Mexico, Kina, Australien, Polen og Serbien. 

Sølv repræsenterer i symbolikkens verden månens energi og balancen mellem hvid og sort. Sølv symboliserer desuden renhed, klarhed og styrke.

 

GULD


Guld er et tungt, blødt og formbart metal. Guld i sin reneste form er for blødt til de fleste praktiske formål, heriblandt produktion af smykker. Derfor bruges guld i legeringer med andre metaller, såsom sølv og kobber, for at gøre guldet mere slidstærkt og robust. Guldets renhed angives i det, der kaldes karat. 24 karat guld er det der kaldes "ren" guld. Til smykker bruges derfor oftest 22 kt., 18 kt., 14 kt. og 8 kt. guld. Jo højere karat, jo mere ren guld i legeringen.

Guldsmykker stemples oftest med procenter/promiller, og ikke med karat, for at angive renheden. 8 karat er således det samme som 333 promille guld (33,3% guld), mens 14 karat guld er 585 promille guld (58,5% guld), 18 karat guld er 750 promille guld (75% guld) og 22 karat guld er 916 promille (91,6% guld).

Guld udvindes typisk fra malme i miner, og cirka halvdelen af alt guld i verden kommer fra Sydafrika. Andre store guldproducenter tæller USA, Australien, Rusland og Peru. I verdenshavene findes også en betydelig mængde guld, men i øjeblikket er der ikke nogen rentabel måde at udvinde dette.

Guld kan symbolisere mange forskellige ting. Nogle af de mest populære betydninger er, at guld symboliserer status, rigdom, succes og perfektion. Guld er desuden et ædelmetal, der sættes i forbindelse med solen.

 

Hvidguld

Hvidguld er en legering af guld, der indeholder ekstra meget hvidt metal, som regel sølv eller palladium. Herved bliver guldet lysere og mister sin røde glød, idet mængden af kobber nedjusteres. Hvidguld benyttes i smykkeverdenen primært som et alternativ for det ekstremt kostbare ædelmetal platin. Det er desuden meget normalt at smykker af hvidguld bliver rhodineret.

Rosaguld

Rosaguld er en legering af guld, der indeholder ekstra kobber, i forhold til det almindelige "gule" guld. Det er herfra rosaguld får sin rødlige farve, idet mængden af sølv nedjusteres i forhold til mængden af kobber.

 

 

OVERFLADEBEHANDLING

 

Oxidering

Det er meget normalt at smykker af sølv og guld bliver mørkere med tiden. Dette er en naturlig reaktion på, at smykkerne bliver udsat for ilt og andre gasarter. Det er typisk sølvet i smykkerne, der bliver påvirket, og ved naturlig oxidering bliver de sjældent meget pæne, idet smykkerne ser beskidte ud, da de får en ujævn oxidering.

Ønsker man decideret mørke eller sorte sølvsmykker, kan man aktivt lave en oxidering, der giver en jævn mørk overflade. Oxiderede sølvsmykker giver et mere råt og chik look, og er meget fremme for tiden. Oxideret sølv kaldes også sort sølv. Det er vigtigt at påpege, at oxideringen blot er en overflade, og derved let kan slides ved brug. Det er dog muligt at få gen-oxideret sine smykker, enten ved en guldsmed eller ved at gøre det selv vha. oxideringsvæske.

 

Rhodinering

Rhodinering er en overfladebehandling, hvor man benytter rhodium, deraf navnet.

Overfladebehandling med rhodium giver metallet en blank og "hvid" overflade, og benyttes derfor i forbindelse med smykker i hvidguld og sølv. Rhodinering gør desuden smykkerne mere slidstærke overfor ridser og misfarvninger. Rhodinering beskytter også imod iltning, således smykkerne ikke anløber og bliver mørke. Dog kan rhodineringen blive slidt af efter noget tid, men heldigvis kan smykkerne rhodineres igen, så de får deres glans og farve tilbage.

 

Ruthinering

Ruthinering er en overfladebehandling, hvor man benytter et lag af ruthenium. Denne behandling bruges typisk i forbindelse med sølvsmykker, og giver metallet en mørk farve. 
Ruthinering bruges som et alternativ til oxidering, og er mere slidstærkt og sværere at ridse end oxiderede smykker. Ruthinerede sølvsmykker opnår dog ikke helt samme mørke farve som oxiderede sølvsmykker, men farveforskellen er som regel minimal.

 

Forgyldning

Forgyldning er en overfladebehandling, hvor man benytter et tyndt lag guld. Guldet påføres under et elektrolytisk bad, som binder guldet fast til smykket, der typisk er lavet af sølv. Ligesom andre overfladebehandlinger, slides forgyldningen af efter noget tid, og smykket skal derfor forgyldes igen, hvis det skal opretholde sin flotte finish. Forgyldte sølvsmykker kan også risikere at oxidere. I dette tilfælde kan det være nødvendigt, at smykkerne både skal renses, og have et ekstra lag forgyldning. Du kan få dine smykker forgyldt hos din guldsmed.

 

STÅL

Stål er en legering af jern med kulstof. Stål anvendes til utrolig mange formål verden over, bl.a. til byggeri, bilbranchen, husholdningsprodukter og meget mere, og der findes mange typer stål til forskellige formål. Stål er dog også et populært materiale til produktion af ure og smykker. Her er et af de vigtigste kriterier at stålet er rustfrit, og af god kvalitet, da stål ofte kan indeholde nikkel.
I stål af god kvalitet vil nikkel-indholdet være bundet så hårdt, at det ikke frigives og skaber hudgener.

Stål kan også forgyldes eller farves sort, hvilket for ure typisk sker ved en IP-belægning/PVD-behandling. Denne behandling gør stålet meget modstandsdygtigt overfor ridser og giver samtidig uret et flot look.

Ved en IP/PVD-forgyldning bruges der som oftest ikke ægte guld, men i stedet en "coating", der ligner guld. Alligevel er denne behandling oftest dyrere at udføre end en traditionel smykkeforgyldning, idet den er mere teknisk krævende, og samtidig holder en IP/PVD-behandling længere.

 

TITANIUM

Titanium, eller titan, er et holdbart letvægtsmetal, der har mange anvendelsesformål. Titanium har stor modstandsdygtighed overfor iltning/oxidation og er et "rent" metal, der ikke indeholder nikkel eller krom. Netop på grund af den lette vægt og store holdbarhed er titanium et populært metal til produktion af eksempelvis cykler, ketsjere, golfkøller, laptops mm. Endvidere bruges titanium i legeringer med andre metaller inden for flyvemaskineindustrien, produktion af rumfartøjer og til militært brug, såsom pansring og krigsskibe.

Titanium er også et populært metal til produktion af ure og vielsesringe, bl.a. fordi det ikke indeholder nikkel og krom. Den lette vægt og holdbarheden gør også at mange foretrækker et ur i titanium, fremfor et ur i stål. Ved vielsesringe sættes der pris på titaniums holdbarhed, men dette gør også at det kan være svært at ændre størrelsen på ringen. Det er derfor ekstra vigtigt, at få størrelsen på en titaniumsring rigtig første gang. Titanium kan lige som stål PVD-behandles i forskellige farver.